Hachiko (Hacsikó)

A történelem leghíresebb kutyái között találjuk a japán Hachiko -t (Hacsikó). A története XX. századi, azonban nem megszokott, hogy maj...

A történelem leghíresebb kutyái között találjuk a japán Hachiko -t (Hacsikó). A története XX. századi, azonban nem megszokott, hogy majd száz év elteltével is fennmarad egy négylábú kedvenc neve és beírja magát a történelembe. Nézzük meg részletesebben.
 

Hachiko (Hácsikó) akita fajtájú kutyus volt. Gazdája a japán Hidesaburó Ueno, a tokiói egyetem professzora volt, aki 1923-ban vette magához. Ueno professzor vonattal ingázott az egyetem és lakóhelye között. Hachiko (Hácsikó) elkísérte az állomásra és várta amikor hazatért. Sajnos két évvel később a professzor agyvérzést kapott és nem tért haza többé, de Hachiko (Hácsikó) a gazdáját várta minden nap az állomáson. A helybeliek etették az állomásnál várakozó kutyust.

Egy nap a professzor egyik volt tanítványa felismerte. Történetesen az akita kutyafajta szakértője volt. Többször írt Hachikoról és az akita kutyafajtáról, mivel a korában már mindössze alig 30 fajtatiszta "példány" maradt. (Derül ki a témáról készített tanulmányából Kikuzaboro Kobayashi-nak.) 1932-ben megjelent írása az egyik legnagyobb japán lapban is. Az egyre fegyverkező japánnak éppen jókor jött a hűség mintaképe. 1934-ben szobrot is állítóttal Shibuja állomáson, aminek felavatásán még Hachiko is ott volt. Nemsokkal később 1935-ben pusztult el. A testét kireparálták és még ma is megtekinthető.

Felmerülő kérdések:

- Miért nem fogadta be valaki? Többen is magukhoz vették, de mindannyiszor megszökött és visszatért az állomásra.
- Ma is meglehet nézni a neki állított szobrot? Az eredetit elpusztították a második világháborúban, viszont készült új szobor, amit az első készítőjének fia készített el és állított fel a Shibuja állomáson.
- Hol van ma a kitömött Hachiko (Hácsikó)? Tokióban, a Nemzeti Tudományi Múzeumban megtekinthető.
- Készült film is a történetről? Igen készült, 1987-ben Hachiko és 2009-ben Hachi a leghűségesebb barát címmel.

Related

Kutyavilág 9107827003646409931

Kövess!

item